«…Paris, ab qual geny conquès // Elena, que dins Troya mès». «La Faula», de Guillem de Torroella.
.
.
La faula de Guillem de Torroella explica en primera persona la història del rapte del protagonista a l’Illa Encantada per obra de la fada Morgana, que vol temperar la tristesa del seu germà Artús amb la visita de l’escuder mallorquí. La presència del foraster dóna consolació al rei, desolat a causa de la decadència dels valors cavallerescos, i és l’orígen d’un encàrrec literari: Guillem ha de tornar al món real i explicar tot el que ha vist.
La faula ens ha arribat copiada en quatre manuscrits i va ser punt de referència creatiu per a altres escriptors dels segles XIV i XV, com Bernat Metge, Anselm Turmeda i Joanot Martorell. Això la transforma en un cas notable d’èxit, ateses les característiques de la literatura catalana medieval, on sovintegen les copies úniques i les obres mancades de continuïtat en la tradició pròpia. I és que l’única obra que coneixem de Guillem de Torroella proposa una novetat sensacional: la gran ficció artúrica és visitada per un súbdit de la Corona d’Aragó que s’atreveix a intervenir-hi en primera persona, com a personatge i com a escriptor. L’operació creativa aprofita la història recent de Mallorca i la seva condició insular per projectar-la en el món de l’imaginari general. Guillem de Torroella actua en la seva petita Faula com els autors de les continuacions del Perceval o els compiladors de summes narratives del segle XIII, que teixien ficció a partir de la ficció, treballant sobre un canemàs donat. La singularitat de Torroella està en la seva perspectiva mallorquina, que el transforma en l’iniciador d’un filó literari català, interpretat com a propi pels tres autors citats, que, ni fet expressament, són un barceloní, un mallorquí i un valencià.
.
Lola Badia
Pròleg a “Tres contes meravellosos del segle XIV“
.
.
.

Príam i Hècuba acollint Paris i Helena a Troia. / Il·luminació del ms 5192, fol.25v – 1460? 1470? / Boccace – Cas des nobles hommes et femmes
BNF
Ab tant eu vi per mig l’erbatge
Venir un palafrè ferran,
D’asaut tall, no ges pauch ni gran,
Qui fo ricament ensellats,
C’us rey ne fora encavalcats
Segons lo bell arnès que avia;
Mil marchs d’argent crey que valia.
La sella e·l pitral i e·l fres,
L’arçó eron de tall francès,
De blanch vori gint entallats,
D’aur e d’argent asaut obrats,
Ab mant’estòria d’amor
De Floris e de Blanquaflor,
D’Isolda la bronda e de Tristan,
Qui per amor s’ameron tan;
De Tiubes e de Piramús,
De Serena e d’Ellidús,
De Paris, ab qual geny conquès
Elena, que dins Troya mès;
Lur fayt, lur vida, lur ventura
Se devisava en pintura
E mays enquer que no·us say dir.
.
La Faula d’En G[uillem] Torroella
Edició de Pere Bohigas i Jaume Vidal Alcover
.
.
.
.
.
“I vet aquí que pel mig de l’herba vaig veure venir un palafrè ferrant de bella estampa, ni gran ni petit, que anava ensellat amb gran luxe. Un rei l’hauria pogut cavalcar, a jutjar pel bell arnès que duia: crec que valia mil marcs de plata. La sella, el pitral, el fre i els arçons eren de tall francès, d’ivori blanc acuradament cisellat, graciosament obrats amb or i plata. S’hi representaven moltes històries d’amor: de Floris i de Blancaflor, d’Isolda la blonda i de Tristany, que per amor es van estimar tant; de Tisbe i de Píram, de Serena i d’Elidús, i de Paris, amb quina trampa va conquerir Helena i la va dur a Troia; els seus fets, la seva vida, la seva aventura, tot això hi era representat amb imatges, i encara més coses que no us sabria dir.”
.
Guillem de Torroella
La Faula
Edició de Lola Badia a:
Tres contes meravellosos del segle XIV
.
.
Els noms de Paris i Helena foren conegudíssims a l’Edat Mitjana, no a través de la Ilíada, sinó de l’obra apòcrifa que porta els noms de Dictis i Dares, i d’altres derivades d’aquesta, com el Roman de Troie, de Benoit de Sainte-Maure, que hom data entre el 1150 i el 1170. La Historia destructionis Troiae del jutge de Messina Guido de Columnis, acabada el 1287, fou traduïda al català per Jaume Conesa el 1367.
Pere Bohigues i Jaume Vidal Alcover,
a les Notes, a l’edició de La Faula, de Guillem de Torroella
.
.
.
.
.
La Faula
Edició de Pere Bohigas & Jaume Vidal Alcover
Biblioteca Universitària Tàrraco
Edicions Tàrraco. Tarragona, 1984
ISBN: 9788473200530
.
.
Tres contes meravellosos del segle XIV
Edició i comentaris de Lola Badia
Quaderns Crema, 92
Quaderns Crema. Barcelona, 2009
ISBN: 9788477273974
.
.
.
.